Žilinský hokej s novým rekordom vďaka hráčovi MsHKM Andrejovi Tomašcovi

Odchovanec žilinského hokeja Andrej Tomašec oslávil 13. 1. 2021 krásnych 15 rokov. Oneskorený darček však dostal až včera (7. 2. 2021), keď premiérovo nastúpil za seniorský tím Vlkov. Vo veku 15 rokov a 18 dní sa tak stal najmladším hráčom žilinského „áčka“ v 95-ročnej histórii klubu.  

„Keď som sa dozvedel, že pôjdem hrať za „áčko“, bol som veľmi prekvapený. Vôbec som to nečakal, ale sa ten pocit nedá opísať. Beriem to ako odmenu za snahu, že na sebe dlhodobo pracujem. A zároveň motiváciu, aby som „makal“ ešte viac. Pre mňa je obrovská pocta už to, že môžem trénovať s juniormi, predsa len som ročník 2006. Trénuje sa mi s nimi super, hoci je všetko vo vyššej rýchlosti, na druhej strane tam zažijem aj kopec srandy... Andrej Straka, čo ty na to?,“ usmieva sa Andrej Tomašec, ktorého otec Michal bol v sezóne 2000/2001 juniorským majstrom Slovenska v drese  MsHK ŠKP Žilina.

„Pred zápasom som mal veľky´ rešpekt, ale rýchlo to zo mňa opadlo. Chcel by som poďakovať vedeniu Vlkov, ktoré mi umožnilo nastúpiť za „áčko“ a pánom trénerom A mužstva a MsHKM za dôveru. Taktiež kustódovi „áčka“ Mariánovi Melušovi, ktorý bol v minulosti mojim trénerom a teraz mi v kabíne poskytol tiež veľkú podporu,“ ďakuje čerstvý rekordman a pokračuje: „Ako mladší som pozeral na starších chalanov v doraste a juniorke s obdivom. Či už to bol Simeon Pjatak alebo Matej Macek... a zrazu som si mohol s nimi zahrať v jednom tíme. Teší ma, že ma chalani berú ako seberovného, od nikoho som nepocítil nejakú nadradenosť...“

„Určite by bolo krajšie, keby sme zvíťazili, ale veľmi dlho sme nehrali zápas a bolo to vidieť. Za mňa osobne, už keď som obliekal žilinský dres, bol to pre mňa neskorší vianočný darček. Cítim veľkú radosť a vďaku, je to pre mňa neskutočná motivácia. Teraz musím na sebe makať ešte viac. Určite sa to oplatí, pre mňa bol tento zápas obrovskou odmenou,“ dodáva ambiciózny mladík.

„Držím Andrejovi palce, ako všetkým mladým hokejistom, ktorí tento šport milujú. V jeho prípade je to až neuveriteľné, keď si uvedomím, že ja som s hokejom začal až ako 14-ročný,“ reagovala legenda žilinského hokeja, najlepší strelec v histórii klubu spod Dubňa a držiteľ stále platného rekordu 1. SNHL s 55-timi gólmi v sezóne 1974/1975 Robert Kašša. 

(Snímka Daniel Stehlík)