Úspešná tradícia

Mládežnícky hokej pod Dubňom má dlhoročnú tradíciu. Ak odmyslíme, že študenti žilinskej reálky hrávali tzv. kanadský hokej na školskom dvore už v dvadsiatych rokoch minulého storočia, potom je jasným dôkazom titul majstrov Slovenska, ktorý získali dorastenci Sokola Slovena Žilina v roku 1949. Za ten čas pod Dubňom vyrástlo niekoľko mládežníckych i seniorských reprezentantov, ktorí sa predstavili na vrcholných medzinárodných podujatiach ako majstrovstvá sveta, či olympijské hry (Július Haas, Roman Kontšek, Róbert Petrovický, Ronald Petrovický, Michal Hreus, Marek Hrivík, Peter Cehlárik a ďalší).

Mladým Žilinčanom sa však darilo aj na domácej scéne. V sezóne 2000/2001 vybojovali juniori vtedajšieho MsHK ŠKP Žilina titul majstrov Slovenska a rovnaký úspech sa v ročníku 2007/2008 podaril aj dorastencom MsHK Žilina, ktorí sa okrem zlatých medailí tešili aj z Putovného pohára Komisie mládeže SZĽH pre víťaza základnej časti extraligy. V sezóne 2009/2010 si družstvo 9. ŠHT MsHK Žilina vybojovalo prvenstvo na finálovom turnaji starších žiakov o majstra SR a v roku 2017 sa „štvrtáci“ MsHKM Žilina stali neoficiálnymi majstrami SR ako víťazi prestížneho turnaja Orange Minihokej Tour 2017. Veľkým úspechom je aj bronz z finálového turnaja o majstra republiky, ktorý získala 8. ŠHT MsHKM Žilina v sezóne 2018/2019.

Až do januára 2014 pôsobili mladí hokejisti v spoločnom klube so seniormi (MsHK Žilina, a. s.), odkiaľ prešli do novozaloženej mestskej spoločnosti MsHKM Žilina, s. r. o.. Dňa 26. 2. 2014 bol MsHKM Žilina prijatý za člena Slovenského zväzu ľadového hokeja. Momentálne má MsHKM Žilina:

  • 11 mládežníckych tímov, v ktorých pôsobí 260 detí a mladých ľudí a participuje aj na činnosti univerzitného tímu HC UNIZA a družstve žien
  • družstvá mladších a starších žiakov štartujú v najvyšších súťažiach SZĽH
  • kadeti (9.  ŠHT) hrajú najvyššiu súťaž SZĽH, v ktorej vlani postúpili medzi TOP 14
  • dorast a juniori sú účastníkmi Extraligy v oboch vekových kategóriách
  • 15 kvalifikovaných trénerov